Skötsel & träning

En havanis skaffar man om man tycker om att bada, kamma och borsta men inte vill ha hundhår överallt. Jag brukar skoja och säga att jag borstar hellre än jag dammsugar. För min egen del så är kammandet och borstandet en avkopplande stund ihop med någon av mina hundar. Detta måste tränas från det att valpen är liten och man ska inte misströsta när hunden byter till sin vuxna päls. Men även om hundarna inte fäller så drar de naturligtvis in grus och löv i sin päls.

Kamma och borsta
Bichon Havanaisen har inte päls som fäller; de har hår. Därför är det extra viktigt att man kammar ut den ofta så att det inte bildas tovor. En vuxen Havanias räcker det med att man en gång per vecka noggrant kammar genom pälsen ända ner till botten.

Bada och föna
Badar gör man var fjortonde dag (tänk ”yllekofta” när du badar och torkar hunden) och då kan man gärna föna hunden torr. Smutsig hund tovar snabbt igen! Och man badar ALDRIG en tovig hund för då blir pälsen som en tovad vante! Och detta gäller även om man inte ställer ut sin hund och därför kanske klipper ner sin havanais.

Förberedande träning
Våra valpar lämnar inte oss och sin mamma förrän de är ca 9 veckor. Detta för att underlätta för valpköparen genom att valparna hunnit utvecklas på bästa sätt och att vi ska ha hunnit med deras förberedande träning.

Valparna tränas i följande
Avkoppling
när valparna är nära. Målet är att valpen ska kunna vara stilla när de blir fasthållna och att de kanske t o m somnar i famnen.  Socialisering med människor och hundar. Vi bjuder in lämpliga hundar och människor som hjälper oss i att ge valparna bra erfarenhet och en naturlig nyfikenhet. Nosarbete får valparna med start när de är ca fyra veckor på olika sätt. Det kan både vara genom födosök som att vi lägger in främmande saker och material som de får undersöka med sin näsa. Medicinsk träning och skötsel är valparna vana vid så att de accepterar utan oro kloklippning, kamning, borstning och att duschas. Inkallning genom ett lockljud som är tänkt att få valparna att överge allt annat de håller på med. Utveckla nyfikenheten och förmåga att leka  ihop med oss är också viktigt då det gör valpen mer intresserad av att samarbeta med oss. Bilåkning kan vara ett problem när valparna ska åka själva och små valpar blir lätt åksjuka. Därför ser vi till att valparna hunnit åka bil flera gånger under sina sista veckor innan de flyttar hemifrån. Hemmaträning med allt vad som finns i ett hem av matberedare, dammsugare, tv och andra konstigheter finns i deras närmiljö eftersom våra valpar växer upp i vårt inredda tvätstuga/valprum men får göra utflykter i resten av huset. Rumsrenhet har de börjat att träna så fort de är gamla nog att gå ut i  trädgården, ihop med mamma och syskon. Detta gör att ihop med en ökad mognad så brukar rumsrenhet inte vara några större problem. Men det är viktigt att vara noggrann under första månaden för att lära valpen att man gör sina behov ute på sin toalettgräsmatta.

Smarta hundar?!
Havanaiser har rykte om sig att vara en cirkushund och en clown. Detta kan vi ta tillvara och faktiskt utnyttja. Alla saker man lär sin hund på ett roligt och positivt sätt ökar samarbetslusten hos hunden och utvecklar hundens förmåga att koncentrera sig. Dessutom kan du utnyttja de konster din hund lärt sig när den blir sprallig, uppspelt eller kanske till och med uttråkad.

Föremålssök på stigen. Promenera med hunden och släpp ner något, som är ditt, bakom dig utan att hunden märker det. Fortsätt lugnt vidare framåt ca 15 meter. Gå tillbaka på stigen. Var uppmärksam på om hunden nosar eller tittar på föremålet, ge då massor av uppmärksamhet och även någon godbit som förstärkning. Är hunden ointresserad prova med ett större föremål som den ej kan missa.Belöna till och med om den skulle snubbla på ”saken”