Assistanshundar


Utbildare av assistanshundar sedan 1999.

I Sverige finns nu många som utbildar assistanshundar. Den äldsta och största organisationen är Svenska Service- och Signalhundsförbundet (SoS). SoS är en icke vinstdrivande, opolitisk organisation vars enda mål och syfte är att utbilda assistanshundsekipage.

Kvalitetssäkring
SoS är enda organisationen i Sverige som är ackrediterade enligt internationell standard genom Assistance Dogs Europé (ADEu) och Assistance Dogs International (ADI). SoS är unikt i Europa genom att förbundet styrs av förare/brukare och instruktörer gemensamt.

ADI adi_logo  ADEu   adeu_logo  SoS

Servicehund
Vid rörelsehinder hjälper servicehunden föraren hemma eller ute i samhället genom att t ex öppna dörrar, hämta telefon men också att larma om föraren behöver hjälp. Tack vare hundens tassräckning kan föraren klara saker på ”egen hand” utan att behöva be andra människor om hjälp!

Alarmerande servicehund – diabeteshund och epilepsihund
En alarmerande servicehund varnar föraren innan allmäntillståndet, vid t ex diabetes eller epilepsi, försämras. Vid diabetes markerar hunden innan blodsockret är för lågt eller högt så att föraren hinner äta eller ta insulin, vilket förhindrar att föraren blir dålig och/eller hamnar i koma. Om föraren har epilepsi markerar hunden innan ett anfall, så att föraren hinner sätta sig i säkerhet t ex lägga sig ned för att minska skaderisken och/eller ta dämpande medicin. Viktigt för dessa hundar är att de även kan hämta mediciner som föraren behöver eller t o m trycka på larmknapp. Föraren känner sig tryggare och vågar göra fler saker på egen hand tack vare hunden.

Signalhund
Vid hörselskada eller dövhet markerar signalhunden olika ljud åt sin förare och visar till ljudkällan. Det kan vara när någon ropar på föraren, telefon ringer eller när barnet ropar ”Fääärdig!”.  Det viktigaste ljudet av alla, som dessutom är obligatoriskt för en signalhund, är brandvarnaren. Även en signalhund skall apportera men eftersom föraren ej hör om de tappar något så skall hunden hämta det spontant! Detta ger en trygghet för föraren som inte längre behöver oroa sig för att bli bestulen eller utelåst.

En eftermiddag kommer husse hem från jobbet och slänger sig på soffan för att varva ner. Nedanför soffan slår sig hans schäferhane ner och lägger hakan på tassarna. Strax har husse och hund somnat. Ute öser regnet ner! Efter en timme så kommer matte hem men hon har glömt sina nycklar hemma. Matte ringer på dörren och lamporna blinkar men eftersom husse sover märker han inte detta. När matte går runt huset och kikar i fönstret ser hon att maken ligger på soffan i djup sömn. Då knackar hon på fönstret. Direkt vaknar hunden och väcker husse genom att markera ljudet. På husses fråga ”VAD” så visar hunden till fönstret där matte står i regnet och väntar. Både husse och matte blir jätteglada att hunden ännu en gång gjort sitt uppdrag!

Bli en SoS supporter!
Vill du bli stödmedlem för att kunna följa förbundets arbete?
Har du företag och vill sponsra SoS arbete?
Vill du bli fadder till en assistanshund under utbildning?

Svenska Service- och Signalhundsförbundet
c/o Karin Ekdahl
Skrivarevägen 5
284 34 Perstorp
Tel: 0435-341 30
kansli@soshund.se

Mer information på www.soshund.se

Share

Lämna ett svar