Yrsas gamla frågor och svar från HUNDKOJAN och från Hundtidningen FIDO.
Dessa frågor och svar har tidigare varit publicerade bl a på Hundkojan, en hundsite som tyvärr inte finns längre och en del i tidningen FIDO där jag svarade på läsarnas frågor under många år. Här kan du kanske hitta en del tips och råd att starta med, kanske t o m svaren på dina frågor.
Varför fungerar inte min hund ihop med andra hundar?
Min hund är så stökig i alla hundmöten så jag får ont i magen och väljer att gå omvägar så fort jag ser en hund. Känner att vi inte kan ha det så här då det hela tiden blir värre och alla jag möter ser sura ut. En del t o m skäller ut mig samtidigt som jag försöker få tyst på min hund. KAOS! Snälla hjälp!
– Detta är en mycket vanlig fråga men även en mycket vanlig orsak till att hundägare vänder sig till en hundpsykolog. Det viktiga vid en utredning är att se bakom problemet/symtomen och hitta VARFÖR gör hunden på detta vis. Symtomen på detta problem kan vara skiftande. Samma sak är det med orsakerna.
Symtomen kan vara följande:
- Skäller
- Kissar på sig
- Utfall
- Slåss
- Morrar
- Blir vild
- Kissa och sprätter
- Kastar sig i kopplet
Listan kan göras ännu längre för att olika hundar agerar olika beroende på ras, erfarenhet och personlighet. Det man kanske inte tänker på är hur ägaren upplever och upplever mötet med andra hundar; vilka erfarenheter ägaren har sedan tidigare som påverkar både förväntningar och reaktioner.
Det man som ägare bör starta med är att skriva ”hundens” dagbok under en vecka och att i den notera hur alla möten ser ut, vilken hund det gällde och hur människorna agerade i situationen. Efter denna skrivande vecka så är det dags att sätta sig ner och fundera över om det finns ett mönster i det hela, är det olika olika dagar. Tänkt till bakåt i tiden, när startade problemet och hur såg det ut från början, har det hänt något som kan ha utlöst det hela.
Likaså är det bra att söka information kring hundens ras och dess ursprungliga yrke. Är det ett vanligt problem i rasen? Hur har andra med samma ras löst problemet? Är hunden en blandras måste man söka information om alla raserna i hunden. Utifrån orsakerna bakom problemet får hundägaren sedan välja handlingssätt. Är det så att hunden är värre under vissa dagar eller i perioder så kan det vara en bra start att kontakta en veterinär för en grundlig hälsokontroll. Var något annorlunda tiden före perioden då hunden blev sämre? Har hunden problem med t ex ryggen så kan det vara att den blir sämre efter helgen på landet med mycket frihet och springande.
Men en annan orsak (men fortfarande samma symtom) kan vara om tiden för hundens promenader och sysselsättning är olika över perioder så kan det påverka hundens totala situation; det som är svårt är att både mycket och dess motsats kan ge negativ effekt hos hunden. Det gäller att hitta RÄTT balans.
Hur problemet startade är viktigt att veta eftersom det är stor skillnad i behandlingen av en hund som blivit skrämd av andra hundar eller om det är en hund som vill vara ”kung i sin stad”. Men den strategi som flest ägare väljer oavsett bakgrund är att gå omvägar förbi alla hundmöten. Tyvärr kan detta agerande uppfattas av hunden som om det är ägaren som är rädd för mötet, få hundar förstår att ägaren är ”rädd för hur hunden ska uppföra sig”. För den rädda hunden är det viktigt att den får umgås eller åtminstone promenera ihop med lugna och snälla hundar. OCH att ägaren inte är rädd!!
Allt för att ge hunden nya positiva erfarenheter.
Dessutom behöver denna hund mycket fasta rutiner och regler som ger trygghet och säkerhet.
Har hunden blivit ordentligt skrämd eller tom chockad så behövs vägledning av en cerifierad hundpsykolog.
ATT TÄNKA PÅ!! Ditt agerande, som ägare, kan vara avgörande för om hunden blir chockad vid en obehaglig upplevelse. Behåll ditt lugn, skrik inte och plocka upp/inte med hunden om det inte är ABSOLUT nödvändigt.
Om hunden är kung på sin gata så kan det vara idé att diskutera en kastrering av hanhunden; vilket kan ge ett större lugn och dämpa aggressivitet gentemot andra hanhundar. Däremot visar undersökningar att en liknande operation inte lika effektiv på en tik med samma problem. Sedan så gäller det med denna typ av hund att ta över ledarskapet och låta hunden göra sig förtjänt av alla fördelar.
Fördelar i en hunds ögon:
Var övertydlig i att poängtera förmånen att få mat, promenader, ligga i soffan osv utan att bråka med hunden i onödan. Om hunden inte för sig med vett och etikett i umgänget med er utan exv lever rövare när ni ska gå ut på promenad, häng tillbaka kopplet och strunta i att gå ut just då. Eller om hunden försöker tränga sig och smita ut genom dörren, ta in hunden och gå iväg, utan hunden, på en kort runda. Viktigt är att inte prata en massa med hunden i onödan utan ”sätt näsan i vädret”. Bli nonchalant i umgänget med hunden.
Om rasen yrkesbakgrund påverkar tex om det är en ras med mycket vakt och revirkänsla som gör att den reagerar mest på hundar hemmavid så är ett bra tips att följa rådet här ovan och börja alla promenader med MYCKET kort koppel tills hunden lugnat sig och lunkar på vis ägaren sida; då ges kommando ”fri” och hunden får gå och kissa. Ytterliggare ett tips är att gå någon promenad per dag på okänd mark för att göra hunden mer nyfiken och mindre spänd.
Sista tipset som passar alla hundar är att krydda promenaderna; låt hunden klättra på stenar och bänkar, söka godis i gräs, hoppa över och krypa under hinder, trassla rätt kopplet runt träd, leta rätt på husse som gömt sig…… Detta gör hunden mindre utåtriktad och mer fokuserad på sin ägare OCH DE ÄLSKAR DESSA AKTIVITETER.
Relationsproblem mellan valp och vuxen hund.
Jag har en labradorvalp som är tre månader. Vi har också en beagletik som är 9 år. Jag har en fråga som gäller relationen dem emellan. Den äldre tiken har som äldre hundar gör, sagt ifrån till valpen tex. när hon kommer för nära hennes mat eller sovplats vilket valpen accepterar. Beaglen verkar inte över sig förtjust över valpen, men vi hoppas de ska bli vänner framöver. Det leker väldigt fint ibland, så helt ointresserad är inte den äldre hunden.
Under dagtid går jag ensam ut med dem på små turer som passar valpen. (Beaglen går sedan längre turer på kvällen när vi är två) Valpen är då väldigt jobbig med min andra hund, hon springer bredvid henne och morrar, biter i hennes koppel och i hennes öron och är allmänt irriterande för beaglen. Beaglen är i mitt tycke alldeles för snäll och säger inte ifrån alls, däremot tvärstannar hon istället och tittar på mig och vill inte gå alls så länge valpen är på henne. Detta gör att promenaderna blir väldigt jobbiga ibland!
Nu undrar jag hur jag ska agera, ska jag gripa in eller inte? Jag har provat att säga ifrån till valpen ordentligt, men hon lyssnar inte särskilt bra på det utan fortsätter. Hon är överhuvudtaget en relativt kaxig hund, inte alls ängslig av sig och man får säga ifrån rätt ordentligt ibland för att hon ska lyssna. Det bästa är förståss att den äldre tiken själv säger ifrån, men hon gör inte det mer än lite halvhjärtat fast hon uppenbarligen är hemskt irriterad. Som alla andra är jag förstås tacksam för svar så snabbt som möjligt… Jag är även intresserad av hur man ska hantera en situation där man har en äldre hund och en valp överhuvudtaget.
– Var glad att du har en frimodig valp som tar för sig här i livet det brukar vara till fördel längre fram även om det just nu upplevs som jobbigt. Angående din vuxna hund så brukar de flesta äldre jyckar göra precis som din, stå ut med mycket tills valpen blir unghund då engagemanget ökar. Detta är oftast bättre än de vuxna hundar som hela tiden busar med valpen och stimmar upp den. Om den vuxna hunden upplever valpen mycket jobbig i vissa situationer så är det kanske bättre att vid just detta tillfälle förebygga genom att t.ex. ha valpen i koppel och tiken lös på promenaden eller att låta dem gå på promenad var för sig. Valpen behöver få uppleva och upptäcka saker på egen ”tass” och gamlingen att få strosa på sin vanliga runda.
Hoppas hundarna ska växa samman och hitta ett sätt att umgås som båda trivs med.
Flytta till hus?
Vi ska flytta ifrån lägenhet till hus. Nu undrar jag hur vi ska göra för att flyttningen ska bli så lätt som möjligt för vår hund. Hon är en golden på 13 månader. Vi har en månads överlappning, dvs vi får huset den 1 juli och ska vara ute ur lägenheten den 1 augusti.
Har du några bra tips?
– De flesta hundar brukar inte tycka att det är jobbigt att byta hem, men för vissa kan ”den allmänna oredan” upplevas som stökig. Alla springer runt, ropar, bär på saker och tappar saker …..
Ibland kan det bästa, för både hund och människa, vara att hunden är någon annanstans några dagar tills det mesta är på plats. En del hundar går upp i stress av allt det nya och det vore synd om det gick ut över hemmet. Det är bättre att man är tillsammans med hunden någon vecka på det nya stället innan den lämnas ensam på riktigt igen.
Hoppas både två och fyrbenta ska trivas på nya stället!
Min hund har ”snuttefilt”?
Lisa, 5 år, Golden Retreiver. Har bara goda egenskaper som är rastypiska, troligen mer aktiv än många andra golden dock. Vad jag undrar över är ett beteende hon har med sina filtar. Hon älskar sina sovfiltar som finns på två ställen i huset – inte så att hon inte låter någon ta dem, men gnyr lite när de skakas och blir mycket nöjd när de åter är på sin plats. Ibland när hon kan vara lite rastlös, kan hon ta filten, skaka den kraftigt och sen börjar bita på den. Varför? Hennes mest älskade pryl? Vi försöker fya henne för detta, men undrar om det är riktigt?
– Om din hund fungerar så väl som du beskriver så tycker jag inte att dödandet av filten låter som något utslag av negativ stress. Det verkar snarare som om de är en trygghet för henne att ha sina filtar på samma plats och ifred. Om hon sedan vill busa, bädda eller bita i dem så gör det väl egentligen inget och därför behöver ni inte och ska inte fya henne utan om ni tycker hon går till överdrift prova att avleda henne. Hon kanske behöver något rejält att tugga på, det är ett behov hos alla hundar som vi ibland glömmer hos den vuxna hunden.
Måste båda sova i sängen?
Jag har en cavalier tik på fem år. Hon sover alltid i min säng. Nu är det så att vi har köpt en bearded collie valp (tik) som vi får hem om en vecka. Eftersom den är ganska stor och har mycket päls vill jag helst inte ha den i sängen.Kan man göra så att den hunden får ligga i en korg bredvid sängen eller måste båda vara i sängen?
– Det går att träna valpen att sova på annan plats än den vuxna hunden så länge det är i samma rum som resten av flocken. Sedan kan det finnas både nackdelar (precis som du kommit fram till) och fördelar med att ha hunden i sängen. En fördel kan vara att hunden knyts närmare sin flock genom att sova nära sina människor. En del människor är helt övertygade om att hunden är en problemhund pga den sover i sängen men det är en MYCKET sällsynt orsak bakom ett problem.
Kan min hund bajsa i protest?
Bearded Collie 8 mån. När min hund inte får som han vill eller blir arg i största allmänhet, bajar han inomhus. Det har ingen betydelse om han precis varit ute för han lyckas alltid klämma fram något ändå. Tex. avskyr han att få tassarna torkade när han kommer in. Gå kan han mycket väl gå direkt in och protestbajsa. Samma sak om han inte får rätt mat, inte får jaga katterna, inte får äta ut kattlådan, inte får följa med ut och hämta något i förrådet, ja helt enkelt när han blir sur! Det händer 3-5 gånger per vecka och skulle kunna inträffa betydligt oftare om vi inte passade på honom, men man kan ju inte alltid följa med honom i hälsarna… Vad kan vi göra??? Jag blir snart galen, det går ju inte att undvika att göra honom sur.
– En hund kan inte tänka som vi även om det ibland upplevs som om det vore så.
Detta innebär också att en hund inte kan göra saker för att ”hämnas” så som vi skulle och på de grunder som vi gör. När man pratar om hur hundar tänker så säger man att de inte kan tänka i flera led m.a.o. ”om husse gör så här så ska jag minsann bajsa på vardagsrums mattan för DÅ blir husse ledsen…”
Däremot kan det vara ett symtom på stress, att din hund bajsar inne trots att ni precis varit ute, och det kan uppstå vid konflikter (adrenalinet ökar inte bara hos hunden utan även hos oss vid bråk) men även i en obehaglig situation.
Jag tror du vinner mycket mer på att undvika bråk genom att överlista din hund och på så sätt försöka bryta denna onda cirkel ni nu hamnat i. Träna att torka tassarna i alla möjliga situationer när din hund gärna vill något t.ex. ha mat eller gå ut. Det känns kanske fånigt att torka tassarna INNAN ni går ut men nu räcker det ju med att torka en eller två.
En fråga om vår gamla sjuka hund?
Om detta är en fråga för en psykolog vet jag inte. Vi är två vuxna personer med en hund som blir 11 år i slutet av februari. Han har alltid varit mig väldigt kär eftersom han blev som ett barn för mig, hans matte. För fyra-fem år sedan skadade han sitt ena ben, någon form av ledskada som ej gick att reparera. Liksom tennisarmbåge, jag vet inte vad det heter.
Han har därför fått Metacam i flera år. De senaste åren har han blivit helt pensionär. Hans nöjen är numera mat och korta utevistelser i lugn mak. Han kan inte gå ut några längre promenader utan att halta mycket. Idag var jag hos veterinären för hans päls har blivit jättedålig. Han har fått penicillin och lider troligen av en hormonrubbning. Han måste dessutom ha krage för han har slickat sår på två ställen på benet. Jag har en hel hop vänner och vissa av dem tycket jag borde avliva honom. Är det djurplågeri, eller är det en glad pensionär på fyra ben som vissa andra hävdar?
– Det spelar ingen roll hur gammal hunden är, hur dålig den är och hur många synpunkter man får… Att ta det sista beslutet är alltid svårt och ibland är det svårt att se för vems skull är det man tvekar. Det ”löfte” vi ger när vi tar hand om en hund är att ALLTID se till hundens bästa och att ta hand om den på bästa sätt. Det blir lätt att vi förmänskligar hunden och dess känslor. En hund lever i nuet, inte igår, inte imorgon utan just NU! Detta måste vi komma ihåg och även vad en värdefull dag innehåller för en hund.
Vilka är hundens naturliga behov och får den utlopp för dessa. En fördel med att ta beslutet själv, med hundens bästa för ögonen, är att det kan göras på ett för hunden lugnt och fint sätt. Tyvärr så blir skuldkänslorna inte mindre för att man tvekat i månader och plötsligt får åka in med en akut sjuk hund under stor dramatik mitt i natten för att då göra slag i saken. Mitt råd är se på hunden och tänk tillbaka på allt vad den älskade att göra när den var yngre och frisk. Fundera över hur mycket av detta som hunden kan göra idag även om det är i lugnare tempo och mindre ”portioner”. Har ni ”hundens guldkorn” kvar i tillvaron och inte bara era egna, en varm nos mot foten och någon som alltid hälsar välkommen hem??
Om det är hundens som överväger så kan ni vänta annars så är det kanske dags att ta det sista svåra beslutet för hundens skull.
Min hund är folkskygg?
Jag skulle vilka få tips från er, vad jag skulle kunna göra för min hund – hon är folkskygg. Hon har alltid varit rädd, den vi hämtade henne. Men har blivit bättre. Nu är det mest när någon kommer och hälsar på, då skäller hon till som jag tycker är okej då hon är av den rasen. Men när främmande kommer in väsnas hon i ett. Jag har provat säga åt henne på skarpen samtidigt som jag säger NEJ! Men utan verkan.
Nu provar jag med att smeka henne på bringan och tala tyst och lugnande med henne. Men det är så svårt att hänga med ibland. Min fråga till mig är om ni kan ge mig ett råd hur jag ska gå tillväga.? Här beskriver jag ett tillfälle så ni kan se på ett ungefär. ”… det ringer på dörren och hon skäller till en gång. Det var bekant till mig men ej för henne, hon var superlycklig och dansade runt dem. De gick och satte sig i soffan medan jag satt i köket och åt. Mina främmande började prata med mig, utom synhåll. DÅ vart hon rädd och sprang ihop sjunken och morrade och skällde…”
Denna situation tycker jag är underlig eftersom hon hälsade och var glad när de kom in. Snälla hjälp oss, så vi kan klara utställningar och lydnadsklasser då det är tandvisning och beröring med. Tränar spår och lydnad på brukshundklubben, det går jättebra.
– Adeena verkar vara en socialt känslig hund som reagerar kraftigt på det okända. Med tanke på vad du skriver så väcks frågor kring hur hon har haft det som liten, om bristerna finns i socialiseringen eller om hon blivit skrämd vid tidig ålder. Detta skulle kunna förklara varför hon är en sådan pessimist. Oavsett vad så kan du ha nytta av dessa övningar; socialträning där Adeena får umgås med folk som inte bryr sig för mycket om henne. Då får hon möjlighet att ta kontakt i eget tempo. Här är MASSOR med erfarenhet mycket viktig.
Dessutom måste ni få en chans att titta på folk som passerar utan att hon kan rusa efter dem så placera er på en lämplig plats och sitt lugnt med hunden kopplad. Varje gång Adeena struntar i människorna berömmer du och klappar om henne. Denna övning kan även kombineras med nästa övning nämligen att få hunden att sätta likhetstecken mellan människor och mat men maten skall komma från dig, inte den ni möter. Målet är att hunden skall bli fokuserad på dig när det kommer någon, för att kolla om det blir något godis denna gången också.
Då kommer hennes negativa förväntan vändas till glad förväntan och de blandade reaktioner du ser i där ebbar ut.
Min hund är rädd för allt?
Nu vet jag inte vad ska göra längre! Jag har en liten schipperke hane på tre år som är så himla rädd för allting! Det började redan när vi fick honom för tre år sedan. Han var 7 månader när vi köpte honom. Han är mycket rädd för andra människor som kommer fram och hälsar på honom. Framförallt hundar!! Det är det största problemet! Han sliter sig nästan ur kopplet så fort han får syn på någon annan hund längre bort. Ibland kan det gå bra och nosa lite på någon tik som går förbi, men annars är det jättejobbigt när man är ute och går med honom.
– Hur van är din hund vid andra hundar? Vilka erfarenheter har han fått i sina möten med andra? Hur lyssnar han på er när ni är ute tillsammans när där inte är andra hundar runt er? Hur mycket har ni miljötränat honom? Hur mycket erfarenhet har han? Vågar han ta tag i saker inne, lösa uppgifter och busa med er? Det kan, som du förstår finnas många orsaker bakom att en hund skäller mot andra, det kan vara förväntan, glädje, frustration, dåliga erfarenheter, rädsla, osäkerhet, ilska, vakt….
Osäkerhet och allmän ängslan kan ge just det du beskriver med överdriven vakt och starka rädslereaktioner i en annan situation. Fråga ut er hunds gamla ägare så mycket ni kan och försök hitta svaren på mina frågor då är det lättare att veta hur ni ska träna. När det gäller möte med hundar ute så ska du jobba för lugn och kontroll.
Träna mycket att hunden får sitta lugnt innan hon gör saker exv när hon tittar på hundar. Hunden ska känna igen situationen och bli helt lugn, trots att det finns hundar i närheten!
- Var noga med att hunden sitter och att den sitter nära Dig.
- Komplettera denna träning med olika aktiveringsövningar inomhus.
- Söka godbitar inne.
- Öppna paket med godis i.
- Ta fram ett tuggben bakom en dörr.
- Aktiva promenader är ytterliggare ett säkert kort för bättre kontakt under promenaderna.
- Göm leksaker i buskage.
- Göm godbitar i barken på träd.
- Tappa grejor typ koppel & vantar under promenaden som hunden får plocka upp eller påvisa.
- Klättra på stockar, stenar och bänkar.
- Göm dig och låt honom leta (kan göras i flexikoppel eller lina).
Dessa övningar stärker hans självförtroende och lär honom ”stå på egna tassar”.
Vill du lära dig mer om aktivering så kan du gå hos en IMMI instruktör eller läsa mer om detta i ”Min Bästa Vän” av Marie Hansson
Min hund är rädd och arg på samma gång?
Mysak (Bearded Collie) är rädd för det mesta. Ibland t o m när man tar fram något ur kökslådan. Då han blir rädd vill han ut. Han öppnar fönstrena och sticker. Detta sker på bottenvåningen genom att han kliver upp i soffan. Han gör även så när han är inne på dagarna. Jag brukar därför ha honom bunden på dagarna om det inte är vinter eller regnar och åskar. Försöker man få ner honom från soffan bli han en helt annan hund och går till anfall. Jag brukar kunna få ner honom i alla fall genom att ta tag i kinderna, men han ger sig ite för det. Blir han riktigt farlig sprutar jag vatten på honom.
Skrika på honom hjälper inte och ignorera honom går ju heller inte. Fönstrena har vi tejpat ihop handtagen på men det går ju inte att ha det så i längden. Har pratat med en hundpsykolog och fick rådet att skrämma honom, Men jag har inte lyckats.
– Ni måste få hjälp och det är bråttom. Att ha en hund som blir så rädd att han försöker fly till vilket pris som är mycket plågsam för hunden OCH det hjälper inte att skrämma hunden ytterligare så här undrar jag om och isåfall vilken hundpykolog du talat med. Mitt råd blir att du kontaktar din veterinär för en grundlig hälsokontroll, vi har vid liknande fall hittat sköldkörtelrubbningar, hos just din ras, och komplettera detta med en utredning hos en cert Hundpsykolog.
Min hund är rädd för bromsar?
I juli-96 nosade hon på en broms, som satt på ett elstängsel. Hon blir sedan dess fullständigt panikslagen bara det kommer en broms i närheten. Ångesten sprutar ur öronen och hon darrar i hela kroppen och sätter iväg som skjuten ur en kanon oavsett vad hon är bunden med (linan eller ringen på halsbandet går i sönder). Det går inte att lugna henne, avleda uppmärksamheten eller skoja bort paniken. Vi har fångat bromsar, slagit dom i golvet och låtit dem krypa framför henne. Då bry hon sig inte. Men ute … vad ska vi göra?
– Det låter som om din hund har blivit chockad av händelsen. När hon hamnar i en liknande situation så får hon panik. Detta måste behandlas via en hundpsykolog snarast innan hon rusar i panik ut på en väg och blir överkörd. Hundpsykologen kommer att vägleda er både behandlingen för chocken men även hur ni ska hantera henne i dessa situationer så ni inte råkar förstärka hennes rädsla. Kontakta IMMI för att få namn och telefonnummer på den som finns närmast er.
TÄNK PÅ, fram till utredningen, att behålla ert lugn när er hund får panik även om ”hjärtat blöder på er”. Prata inte med henne medan hon är rädd utan var bara nära henne och se till att hon inte skadar sig.
Vår hanhund skäller på andra hundar?
Vi har en irländsk terrier hane som är 5 människoår han kan inte sluta skälla på andra hanhundar och vi skäms ganska mycket för honom. Vi köpte honom vuxen. Hur får vi honom att sluta skälla?
– Hur länge har han skällt på andra hanhundar? Hur van är din hund vid andra hundar? Vilka erfarenheter har han fått i sina möten med andra? Är han MYCKET förtjust i tikar och vill uppvakta dem? Hur lyssnar han på er när ni är ute tillsammans när där inte är andra hundar runt er?
Det kan, som du förstår finnas många orsaker bakom att en hund skäller mot andra, det kan vara förväntan, glädje, frustration, dåliga erfarenheter, rädsla, osäkerhet, ilska, vakt…. Fysiska problem kan också ligga bakom exv översexualitet eller någon form av smärta. Fråga ut er hunds gamla ägare så mycket ni kan och försök hitta svaren på mina frågor då är det lättare att veta hur ni ska träna.
Under tiden så kan ni träna två saker;
Sitta och titta på hundar som passerar, gärna medan han bjuds på godbitar om han är tyst. Det kan vara så att han inte vill äta utan är för upptagen av den andra hunden men ge honom tid och erbjud godiset igen. Om han då vill/kan äta vet du att han börjar lugna ner sig. Detta ska mängd tränas för att få effekt. Målet är att ändra hans förväntan vid möten med hundar, han ska slicka sig om munnen i glad förväntan för kommer det hund kommer det godis. (Att bråka hjälper sällan utan hetsar bara hunden ytterligare!!)
Sedan behöver ni jobba med vem som har ansvaret på promenaderna. Se till att ni alltid under en månad väljer vart ni ska gå, vilka stolpar er hund får ”äran” att kissa på, hunden ska sitta innan den får gå över någon gata och se till att ni varje promenad gör några fynd som hunden kan tänkas uppskatta. Hitta hans frukost i gröngräset, en bit korv i ett träd, favoritleksaken i buske eller varför inte någon familjemedlem (som smugit ut för att gömma sig innan ni gick hemifrån) bakom nästa krök.
Det gäller att överraska hunden så han istället för att spana efter andra hundar undrar vad ni, hans familj, ska hitta på härnäst.
Vi har ensamhetsproblem?
Jag skulle behöva tips om hur jag ska ensamhetsträna min hund, Mellanpinscher 2 år. Han är med mig på jobbet på dagarna och har varit det sedan liten valp. Jag försökte träna honom med korta stunder när han var mindre men tyvärr så tränade jag inte alls ofta. Han har följt med mig nästan överallt och har blivit en väldigt mysig hund, van och lugn vid nya situationer. Han är ändå så pass otrygg att han skäller och ylar när jag går. (Biter ej sönder). Även när han är med min sambo och min syster som han känner väldigt väl.
När min sambo går så reagerar han inte. Det är jag som tränar honom och går ut med honom. Tyvärr kan vi inte låta min sambo ta hand om honom mer pga hans jobb. Jag har i omgångar tränat enligt Hallgrens metoder, men tyvärr inte haft den tiden som krävs. Han har lärt sig att vara ensam i bilen och är nu relativt lugn. Att bli bunden utanför affären klarar han nu också hyfsat. Han är nu aldrig ensam hemma, mer än några minuter. Om vi ska göra något utan honom så har vi alltid hundvakt som funkar mycket bra. Han har nu vid två år förändrat sig och är mycket lugnare och harmonisk. Som valp och unghund var han ganska osäker, men jag har tränat mycket med honom, han stressar upp sig vid möte med hanhundar tex. Nu är det problemet borta.
Jag har arbetat mycket med honom och även försökt bryta en del ovanor som han uppvisade vid 15-20 månader. Han vaktar vid dörren. Jag upplever honom nu som mycket säkrare och har nu fått en väldigt fin kontakt med honom. Så nu tycker jag att han borde kunna klara ett par timmar hemma. Är det en bra idé att använda Abiostop (citronhalsband)? Hur tränar man? Om han nu är så pass gammal och inte kan vara ensam, tar det lika lång tid att träna som han är gammal? Jag har tyvärr inte möjlighet att träna 50-60 gånger per dag i flera månader. Som det är nu funkar tillvaron bra, men jag vill att han ska bli tryggare i sig själv och klarar sig utan mig.
– Det är svårt att råda dig i din träning men du ska få något att starta med;
Se över er vardag. Hur mycket följer han dig inne? Försök hitta hans trygga plats och träna honom att ligga där även om du är hemma och går omkring. Träna honom en kort stund varje dag, under en vecka, i ensamhet även om du är hemma ex.vis han ska ligga på sin plats i köket medan du läser på sängen i sovrummet. Om han blir stressad av att du stänger dörren till köket så kan det vara bättre med en stadig barngrind. Var noga med att arbeta in en ritual redan nu och ignorera honom totalt om han gnäller, ylar eller skäller. Du kommer ALDRIG tillbaka om han för oväsen men när han är tyst DÅ kommer du.
Likaså tycker jag att ni ska försöka arbeta in en ny rutin för själva lämnandet där allt sker lugnt och stilla. Lyckas man med det så är oftast ”halva jobbet gjort”. Prova att ge honom några paket med något super gott i och ett tomt märgben som ni fyller med leverpastej.
Efter en till två veckor börjar du lämna honom en mycket kort stund på riktigt. Se till att följa era rutiner för själva lämnandet även om du bara ska kasta soporna. Var även här noga med när du kommer tillbaka. Öka tiden sakta under några veckor. Efter en månad bör du vara uppe på ca 30 minuter har allt fungerat väl så långt så brukar det sedan gå fort.
Räcker inte dessa råd så tycker jag att ni ska kontakta en hundpsykolog för att få en individanpassad träningsplan men vänta inte för länge utan prova mina råd en månad, fungerar inte dessa, gå vidare. Däremot tror jag inte på ett citronhalsband eftersom det är symtombehandling. Din hund blir inte tryggare av att straffas var gång oron ökar.
Hur länge kan hunden vara ensam?
Hur länge kan man lämna en fullvuxen golden retriever ensam hemma på dagen?Hur många timmar per dag kan en hund vara ensam?
– Svaret på era frågor blir mellan 4-6 timmar oavsett ras. Detta är ett gyllene medelvärde och alla raser ”dragna över samma kam”. Det som är viktigt att komma ihåg är att en hund är ett flockdjur som lever för ”sin familj”, allt som händer i familjen engagerar hunden på något sätt. När man ska räkna en hunds ensamma tid så gäller det att räkna total ensamhet, mao alla timmar hunden inte har sällskap av sina människor.
Detta innebär att om hunden sover ensam h/dag
- om hunden är ensam i trädgården h/dag
- om hunden är ensam någon kväll h/dag
- om hunden är ensam hemma när resten av
- familjen är i skolan och på arbetet h/dag
- om hunden är utesluten ur exv tv-rummet h/dag
allt detta ska detta räknas samman till summa h/dag